查看完整版本: 拼

混凝土 2013-5-14 11:34

摘自今日香港某報

呢排(這段時間)聽到好多次portfolio呢(這)個字,但並非投資組合之portfolio,亦非藝術B佢地班人成日講嘅(那幫人整天說的)繪畫作品portfolio或設計作品portfolio,而係(是)幼兒嘅(的)portfolio,幼兒點(怎麼)會有portfolio呀,此乃香港新現象(新咗(了)幾年咯),要入外國一流大學,必先入一流中學──直資英中或國際學校最好,要入呢啲(這些)中學,必先入一流小學,例如小男拔、小女拔、小喇沙,要入呢啲(這些)小學,必先入一流著名幼稚園,名稱無謂講(不必多說),富裕家庭及中產個個知,如要入呢啲(這些)幼稚園,必先入幼兒班,學習不同技能,累積得多就會累積一個portfolio,一張一張咁(這樣)加上去,例如繪畫班啦、芭蕾舞啦、鋼琴班啦,語言班啦……

小YY一位朋友T要送個女(兒)入芭蕾舞班,向一間著名老牌芭蕾舞校報名,報名表內有一項,就係(是)爸爸職業,朋友T話:「我個女(女兒)跳芭蕾舞關我甚麼職業乜(啥)事,唔通(難道)爸爸職業可以決定我個女(兒)是否得到取錄?」唔,呢樣難講咯(這就難說了),小YY同朋友T開玩笑:「不如去兩間芭蕾舞校報名!一間填爸爸係(是)醫生,一間填爸爸係(是)泥工,睇吓有乜結果!(看看有何結果)」真係識(會)開玩笑。如果芭蕾舞校咁(這麼)勢利,香港甚為可悲。朋友T問番小YY:「你個女又點呀(你女兒又如何)?要學乜嘢(什麽)?」小YY話:「啱啱(剛剛)三個月大,唔使咁快呀!(不用這麼早吧)」

點知唔係(恰恰相反)!小VV個女(兒)有九個月大,上星期已經在九龍塘某幼兒班上堂(課),五課共七個半小時,學費二千元正(與此相比,教科書價非常便宜,不過消委會唔識(不懂)分辨),家長可陪同幼兒上堂(課)。小VV與愛女上堂(課),做旁聽生,導師同(跟)幼兒講英文、講普通話,但成班「幼兒生」未識講嘢,只懂「依依呀呀」,據講此乃自小灌輸法,等幼兒接受英語、普通話,他日識(會)開口說話時,對此兩種語言唔(不)會抗拒。咁(那)廣東話呢?咪返屋企同阿嫲阿婆講囉(回家跟爺爺奶奶說),父母都係(是)同幼兒講英文嘅啦。小VV話(說)女兒似乎對英語有反應,聽普通話則一面茫然,但其他同學對普通話有反應喎,點解呢(爲什麽呢)?一位家長同小VV講:「你個女入學遲咗嘞(你女兒入學遲了),我個女三個月大就嚟(來)上堂(課),聽慣普通話㗎!」小VV於是通知左丁山,叫轉告小YY快啲(點)考慮送女兒入學!今天香港中產家長咁(這麼)緊張兒女不能輸在起跑線,二十五年後香港會有好多大學生精通七國語言,七種樂譜,琴棋書畫無所不能!

左丁山.

混凝土 2013-5-14 11:38

我親身經歷,有人找我教普通話,對象就是個1歲半的幼兒,住在港島跑馬地豪宅,父母都受高等教育,偏偏不願意花時間陪伴孩子,寧願把孩子交給菲傭和各種上門補習的老師。除了想找普通話老師,英語都已經在上課了。[em17]

我一個朋友做教育中介,除了幫那些想擠進名校的父母之外,還介紹各種課外興趣班和私教老師, 種類五花八門,歎為觀止,可見父母們恨不得孩子十八般武藝樣樣精通。.

悠优 2013-5-14 11:39

小男拔、小女拔、小喇沙生意好好.

混凝土 2013-5-14 11:44

回复 3楼悠优 的帖子

這些都是老牌精英學校了,還有很多新晉名校,不花上十幾萬都甭想進(portfolio優異除外)。.

悠优 2013-5-14 11:52

回复 4楼混凝土 的帖子

我弟弟妹妹都是拔校毕业的.

混凝土 2013-5-14 12:02

回复 5楼悠优 的帖子

早年的品質高得多,實至名歸,現在的師資。。。我有所保留。.

悠优 2013-5-14 12:07

回复 6楼混凝土 的帖子

我弟弟说,那完全是因为他毕业了嘛[tt26]
如今的新贵,大家都知道滴,就是小混滴学校![tt50] [tt18].

混凝土 2013-5-14 12:15

回复 7楼悠优 的帖子

小混的學校過個十幾二十年才有希望成為名校[em19].

悠优 2013-5-14 13:10

回复 8楼混凝土 的帖子

那是当然滴,阿拉小混滴母校,当然是未来滴名校啦[tt50] [tt18] [tt22].

混凝土 2013-5-14 13:30

回复 9楼悠优 的帖子

得小混出名了才能光耀母校[em16].

悠优 2013-5-14 14:06

回复 10楼混凝土 的帖子

二十五年後香港會有好多大學生精通七國語言,七種樂譜,琴棋書畫無所不能[tt21] 劦~.

混凝土 2013-5-14 14:45

回复 11楼悠优 的帖子

有也不一定留在香港,出路太多了[tt0].

悠优 2013-5-14 14:52

回复 12楼混凝土 的帖子

外,唔系我刚的,系左丁山自己写昵句哒。佢真系见识小了。.

混凝土 2013-5-14 15:07

回复 13楼悠优 的帖子

他太小看新生代了.
页: [1]
查看完整版本:

Processed in 2 queries